Udka z indyka pieczone

Udka z indyka pieczone

Składniki:

2 indycze udka
8 plastrów gotowanej szynki
Kilka łyżek oleju
300g pieczarek
2 cebule
½ litra rosołu
½ litra czerwonego wytrawnego wina
100ml śmietany 18%
Szczypta słodkiej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz

Mięso oprószyć solą, pieprzem, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na rumiano, włożyć do naczynia żaroodpornego. Szynkę pokroić w kostkę, cebule posiekać, pieczarki przekroić na pół, podsmażyć wszystko przez 2 minuty na patelni po mięsie i włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać rosołem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 1 godzinę, od czasu do czasu polać sosem. Mięso wyjąć, do powstałego sosu dodać wino, śmietanę, zagotować, doprawić papryką, solą i pieprzem. Mięso podać polane sosem i posypane natką pietruszki.
Gotowe.

 

Share Button
m4s0n501
Previous post
Next post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Więcej w Dania mięsne
Kurczak pieczony w soli
Kurczak pieczony w soli

Składniki: 1 kurczak 3 wątróbki drobiowe 1kg soli morskiej 1kg mąki 1 listek laurowy 1 łyżka suszonego rozmarynu 1 łyżka...

Zamknij