Tradycyjna szynka pieczona

Szynka pieczona

Składniki:

1,5kg szynki wieprzowej ze skórą
Sól, pieprz

Mięso umyć i osuszyć. Skórę ponacinać ukośnie ostrym nożem, natrzeć dokładnie solą i pieprzem, odstawić na 0,5 godziny do lodówki. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do góry, podlać kilkoma łyżkami wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 1 godzinę i 20 minut. Mięso polewać co 20 minut wytworzonym sosem, jeśli potrzeba podlać małą ilością wody.
Gotowe.

Mięso możemy też wcześniej zapeklować, co nada mu bardziej wyrafinowanego smaku.

Share Button
m4s0n501
Previous post
Next post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Więcej w Dania mięsne
Schab z goździkami 2
Schab z goździkami

Składniki: 1,5 kg schabu bez kości Sól, pieprz 2 łyżki oleju 4 łyżki goździków 2 owoce kiwi 6 plastrów ananasa...

Zamknij