Kurczak pieczony w soli

Kurczak pieczony w soli

Składniki:

1 kurczak
3 wątróbki drobiowe
1kg soli morskiej
1kg mąki
1 listek laurowy
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżka margaryny
Sól, pieprz

Sprawionego kurczaka natrzeć w środku, solą, pieprzem, nafaszerować pokrojoną wątróbką, wymieszaną ze skruszonym listkiem laurowym i rozmarynem. Sól i mąkę (2 łyżki odłożyć) wsypać do miski, wyrabiać mikserem lub ręką, dodając po trochu 250 ml zimnej wody, do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na oprószonej mąką stolnicy, na środku ułożyć kurczaka, zawinąć w ciasto, a brzegi zalepić. Następnie włożyć go do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez 1 godzinę 30 minut. Wyłożyć na półmisek, odciąć wierzchnią warstwę ciasta.
Gotowe.

 

Share Button
m4s0n501
Previous post
Next post

One Response to Kurczak pieczony w soli

  1. Adam says:

    Kilo soli jna kurczaka,kretynizm to mało powiedziane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Więcej w Dania mięsne
Szaszłyki wieprzowe
Szaszłyki wieprzowe

Składniki: 500g schabu 1 cukinia 250g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku Kilka gałązek tymianku 6 łyżek oliwy Sól, pieprz Mięso...

Zamknij